Warning: include(/var/www/fdp.dk/public_html/include/head1.txt) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 12

Warning: include(/var/www/fdp.dk/public_html/include/head1.txt) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 12

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/www/fdp.dk/public_html/include/head1.txt' for inclusion (include_path='.') in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 12
dk/art/oversigt.htm#030314-bush
Warning: include(/var/www/fdp.dk/public_html/include/head1a.txt) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 16

Warning: include(/var/www/fdp.dk/public_html/include/head1a.txt) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 16

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/www/fdp.dk/public_html/include/head1a.txt' for inclusion (include_path='.') in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 16
Bush - vor tids korsfarer

USA's præsident, George W. Bush, beskyldes for at være på em messiansk mission i Mellemøsten. Bushs tro spiller en afgørende rolle for hans udenrigs- og indenrigspolitik, siger både repræsentanter fra det yderste kristne højre og liberale troende til Politiken.

Af Poul Husted, New York, Politiken 14.03.03Når lysene er slukket i privatboligen i Det Hvide Hus, taler USA's præsident George W. Bush med sin Gud. Bush er ikke alene overbevist om, at Gud er på Amerikas side, fordi landet repræsenterer det gode. Gud ønskede også, at Bush skulle blive præsident, og det har inspireret ham til en "messiansk mission" for at knuse Amerikas fjender og befri de undertrykte folk i Mellemøsten.
Tro spiller en stor rolle i amerikansk politik. USA blev skabt af forfulgte troende, og religion er en del af Amerikas dna. En erklæret ateist har ingen chancer for at blive præsident.
Amerikanske præsidenter har altid citeret Bibelen i deres taler og i forskelligt omfang demonstreret deres tro offentligt. Jimmy Carter var genfødt kristen. Ronald Reagan var det religiøse højres faderfigur, men han var ikke kirkegænger.
Bill Clinton følte sig hjemme i en sort batistkirke og kunne ikke drømme om at vise sig uden en bibel søndag formiddag. Bush har aldrig lagt skjul på, at det i 1986 var "farvel til Jack Daniels og goddag til Jesus". Men han opgav ikke alene drikkeriet og blev aktiv i Den Forenede Metodistkirke, teologi er også blevet en væsentlig del af Bushs argumentation.
"Bush tror helt afgjort, at Gud er på Amerikas side. Det blev klart, da han efter terrorangrebet talte til Kongressen 20. september 2001 om "misdæderne" og senere om "en retfærdig Guds hånd". Han opfatter verden som et moralsk univers af godt og ondt, og det gode er på hans side", siger Deborah Caldwell fra Beliefnet, der er den største multireligiøse og spirituelle hjemmeside på internettet.
"Præsidentens tro spiller en stor rolle i udenrigspolitikken. Den har inspireret hans aids-programmer for Afrika og har også indflydelse for vores politik over for Irak. Hvis vi er gode, så gør det automatisk Iraks Saddam Hussein til et ondt menneske, som må fjernes. Bush betragter blot FN's våbeninspektører som spild af tid".
For Sandy Rios - leder af den konservative organisation Concerned Women for America med en halv million medlemmer, som er imod abort, pornografi og ægteskaber mellem folk af samme køn - er der ikke noget besynderligt i, at den kristne tro er grundlaget for Bushs politik:
"Amerika er stadig en kristen nation. Ikke at alle amerikanere tror på Jesus Kristus, men i den forstand at vores historie reflekterer jødisk-kristne værdier, og vore forfatningsfædre for flertallets vedkommende var kristne. De fastslog også, at demokrati og frihed ikke kan eksistere uden religion og moral.
Det har intet med adskillelsen af stat og kirke at gøre".

Guds mand
Efter den britiske premierminister Tony Blairs seneste besøg hos Bush spurgte de britiske medier Blair, om han havde knælet sammen med Bush og bedt til Gud. Blair er troende, men veg stærkt forlegen uden om spørgsmålet. Det ville Bush aldrig have gjort.
"Uden tøven ville han have svaret, at han var på knæ. Det skyldes også, at tro er blevet et modefænomen. I USA taler man åbent om sin tro, og det gælder alle - lige fra de mest konservative til de mest liberale. Uanset om man tror på engle, er buddhist eller kristen, reklamerer man åbent med det. Sådan var det ikke for 20 år siden", siger Caldwell.
Hun mener, at det skyldes, at "Amerika ikke har en statskirke, og religion mere er som en entreprenørvirksomhed, hvor alle konkurrerer om at få deres ideer solgt.
I Europa betaler man sin kirkeskat, og så er den potte ude".
Da Bush i 1999 for anden gang blev indsat som guvernør i Texas, mødtes han efter indsættelsen med rådgivere og venner. På det tidspunkt var der allerede tale om Bush som USA's næste præsident, og under sammenkomsten udtalte guvernør Bush: "Jeg tror, at Gud ønsker, at jeg skal være præsident, men hvis det ikke sker, så er det ok".
Tror Bush, at Gud anbragte ham i Det Hvide Hus ?
"Folk som Bush vil sige, at han er Guds mand i denne time, men han vil ikke hævde, a t han har et guddommeligt mandat fra Gud. I stedet må han besvare Guds kald, men det var ikke Gud, som stod for stemmeafgivningen", mener Caldwell.
"Ingen ved, hvad Gud tænker", siger Rios. "Men der står i Bibelen, at nationer er velsignet, når de tror på Gud, så vi ved, at det betyder noget for Gud, hvem der styrer os. Vi ved også, at Bush er en seriøs troende, men der hersker også megen umoralitet og dekadence i det amerikanske samfund. Jeg ved ikke, hvordan Gud opvejer de troende med de fortabte".

Gud er med os
Troen spiller en stor rolle i både Bushs indenrigs- og udenrigspolitik. Det er en del af hans "følelsesmæssige konservatisme". Ved hjælp af en lille bibelstudiegruppe kunne Bush disciplinere sig selv til at holde op med at drikke og i stedet leve et bedre liv. Den erfaring vil han dele med andre gennem sit trosbaserede initiativ, hvor religiøse grupper udfører sociale opgaver, fængselsbesøg og narkoafvænning. Alle disse forslag appellerer især til Bushs bagland - det yderste kristne højre.
Er Bush vor tids korsfarer?
"Jeg tror ikke, at Bush mener, at han har et guddommeligt mandat til en storstilet messiansk mission i Mellemøsten, men nok at han har et specielt kald fra Gud. Muslimer rundt omkring i verden ser ham som en ny korsfarer. USA's muslimer har et mere nuanceret syn på Bush, og flertallet af muslimer stemte faktisk på ham.
Men for tiden er de naturligvis frustrerede og ikke bare på grund af Irak, men også fordi muslimer efter terrorangrebet blev udspionere og tilbageholdt af politiet", siger Caldwell.
Rios betragter korsfarerne som blasfemiske, fordi de imod Guds vilje ville påtvinge andre deres tro, men "når vi bekæmper en Hitler, så er Gud med os, så længe der ikke er tale om et erobringstogt. Jeg tvivler på, at Bush tror, at Gud har kaldet ham til at skænke Irak og det øvrige Mellemøsten demokrati, fordi ingen kender Guds tanker. Men der er ingen tvivl om, at den muslimske verden betragter krisen som et opgør mellem Islam og kristendommen og opfatter Bush som en korsfarer".

Warning: include(/var/www/fdp.dk/public_html/include/bottom1.txt) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 55

Warning: include(/var/www/fdp.dk/public_html/include/bottom1.txt) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 55

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/www/fdp.dk/public_html/include/bottom1.txt' for inclusion (include_path='.') in /var/www/fdp.dk/public_html/dk/art/030314-bush.php on line 55