Dødsstraf dødsgangen henrettelser i Texas USA

Bekæmp
dødsstraffen
i USA
http://pip.dknet.dk/~pip1019/dp

Reddet fra dødsgangen af journaliststuderende
Artikel i Søndagsavisen, 14. februar 1999
Af Kirsten Stendevad

Anthony Porter var på et tidspunkt mindre end 48 timer fra at møde sin Skaber på dødsgangen i et fængsel i Illinois. I sidste uge kunne han i stedet spadsere ud af fængselsporten som en fri mand, efter at en gruppe journaliststuderende og deres professor skaffede nye beviser i sagen, som fik den rigtige synder til at tilstå mordet på to teenagere.
"Det føles som om en stor byrde er blevet løftet fra mit hjerte", sagde Porter, da han dagen efter løsladelsen mødte sine redningsmænd.
Han græd og omfavnede sin advokat og de journalistaspiranter, som havde reddet hans liv.
"Jeg elsker dem så meget. Jeg har sagt i så lang tid, at jeg var uskyldig, men ingen ville høre på mig."
Porter skulle tilbringe 16 år på dødsgangen, før der endelig var nogen, som undersøgte, om han havde ret i påstanden om sin uskyld i drabet på 18-årige Jerry Hilliard og dennes 19-årige veninde, Marilyn Green, som i 1982 blev skudt ned i en park i Chicago.
En jury var ellers ikke i tvivl og dømte ham til døden året efter.
Redningspersonerne er en klasse journaliststuderende fra NorthWestern University i Chieago. Deres lærer, David Portress, har tidligere haft held med at sætte studerende til at undersøge tvivlsomme kriminalsager, og derfor fik han sidste sommer et opkald fra Anthony Porters advokat.
Han var bekymret, fordi Porter skulle henrettes 25. september, men blev ved med at hævde sin uskyld.
Portress var nødt til at afvise opgaven, fordi tidspunktet passede dårligt i semesterplanen. Men Porters advokat havde held til at få udskudt henrettelsesdatoen med den begrundelse, at Porter, der har en intelligenskvotient på 51, ikke var egnet til henrettelse - en påstand, som skulle undersøges af læger.
Det gav universitetsprofessoren mulighed for at sætte en af sine klasser på Porters sag.
Journalisteleverne fandt frem til vidnerne i sagen, hvoraf hovedvidnet, William Taylor, i dag hævder, at politiet pressede ham til at kaste "stanken over på Anthony Porter." Porter befandt sig nemlig i den park, hvor drabet blev begået, samtidig med forbrydelsen, og var desuden tidligere anklaget for væbnet banderøveri.
Men Taylors forklaring om, at mordet var blevet begået med et skydevåben i venstre hånd havde hele tiden haltet, eftersom Porter er højrehåndet.
Da journalisteleverne afhørte flere vidner, fandt de frem til en anden mand, Alstory Simon, og dennes tidligere kone, Margaret Inez Jackson.
Det blev et vendepunkt i sagen. Først tilstod Jackson, at hendes eksmand Simon var drabsmanden. Og da journalisteleverne siden viste et videobånd fra interviewet for Simon, brød han sammen og tilstod, at "før jeg vidste af det, begyndte jeg bare at skyde."
Begge bånd blev indleveret til CBS-nyhedeme, og dagen efter var Porter en fri mand.
Porter er den tiende person i staten Illinois, der har siddet på dødsgangen på grund af en fejltagelse. Hermed kommer Illinois ind på en andenplads på landsplan hvad angår fejlbedømmelser, kun overgået af Florida, hvor tilsvarende smuttere er blevet afsløret hele 18 gange.
Men journalistelevernes lærer, professor Portress, mener ikke, at Illinois nødvendigvis begår flere fejl end andre, når der fældes dødsdomme.
Situationen er snarere, at Illinois hai mange agressive journalister, jurister og advokater, som er aktivt engagerede i denne type sager, siger han.
"I mange af den slags tilfælde er der ikke nok ressourcer til, at forsvareren for alvor kan undersøge sagen. Mine studerende har derimod tid til at foretage disse undersøgelser", forklarer han.