Dødsstraf dødsgangen henrettelser i Texas USA

Bekæmp
dødsstraffen
i USA
http://pip.dknet.dk/~pip1019/dp

Vold mod den frie debat

Læserbrev i Århus Stiftstidende, 22.01.97
Af seminarielærer Niels Graverholt


Med sin leder 5. januar om voldspakken forsøger chefredaktør Aage Lundgaard (AaL) tilsyneladende at opkaste sig til dommer over, hvem der må deltage i den offentlige debat.

Med flittig brug af ironi, løse påstand om "eksperternes" intentioner og motiver, spydige gåseøjne og vildt overdreve paralleller forsøger han at latterliggøre de mennesker, som ikke uden videre tilslutter sig ønsket om hårdere straffe.

Lederen er så fyldt med antydninger, at den er vanskelig at gribe fat i, men jeg vil alligevel forsøge mig med nogle spørgsmål til AaL:

Nogle eksperter har påvist en sammenhæng mellem sociale forhold og kriminalitet, ligesom det er blevet påpeget, at meget af den omtalte vold begåes i affekt. Det bliver i AaL's ironiseren til, at de "knivbevæbnede voldsmænd, der ikke kan tænke, er lovligt undskyldt"
Hvilke eksperter har sagt, at man skal undskylde disse voldsmænd?

Kriminologerne har påvist en sammenhæng mellem den måde, vi behandler voldsmændene på, og risikoen for at de gentager deres voldskriminalitet - for eksempel at hårdere straffe ikke hindrer tilbagefald.
Det bliver i AaL's leder fordrejet til, at eksperterne mener, vi skal "koncentrere os om forbrydernes ve og vel i stedet for om ofrenes".
Hvilke eksperter har sagt sådan?

Vi har gennem historien set mange eksempler på, at eksperter (forskere m.v.) er blevet forulempet, når deres resultater ikke passede ind i politikernes kram. Mener AaL, at skal genoplive denne tradition?

Selv er jeg af den opfattelse, at skattefinansierede "eksperter" - uanset om det er kriminologer, socialpædagoger eller andre - har ikke blot ret, men også en forbandet pligt, til at bidrage til den offentlige debat med deres viden og erfaringer, så vi gennem en demokratisk debat sammen kan finde frem til de bedste løsninger på problemerne.

Derfor finder jeg det usmageligt, at en lederskribent opfinder en fjende, kalder den "eksperterne", fordrejer deres udsagn - for derefter mere end antyde, at denne fjende er mere interesseret i at skaffe arbejde til sig selv end i at bidrage til at løse voldsproblemerne. Det er ikke en seriøs avis værdig.

Det er muligt, at volden er stigende. Men med sin leder bidrager AaL til, at volden mod den frie, demokratiske debat stiger endnu hurtigere.