Dødsstraf dødsgangen henrettelser i Texas USA

Bekæmp
dødsstraffen
i USA
www.fdp.dk


Debatindlæg fra websidens gæster

Date: July 27 2004 06:23
From: Søren Tjerry
E-mail: snt@dhi.us

Det har varet en stor hjalp at læse din hjemmeside. Jeg bor i Oregon, og har indtil for nylig varet kæreste med en amerikansk dame. Det gik i stykker pga hendes markante støtte til, og min 100% afvisning af, dødsstraf.

Jeg har været igennem en voldsom intern konflikt, og må ende med at konkludere, at jeg ikke kan have et følelsesmaessigt forhold til en, der går ind for dødsstraf. En konklusion, jeg selv er meget overrasket over, og som har irriteret mig.

I løbet af forholdet har jeg studeret dødsstraf intenst for at kunne diskutere det, og har lært meget, bl.a. fra din hjemmeside.

Den sidste måned i mit forhold til denne dame har været brugt med stort set kun at diskutere dødsstraf, hver eneste gang vi har været sammen. Det lykkedes mig at pille alle hendes oprindelige argumenter fra hinanden (det er ikke så svært, hvilket er skræmmende), og stå overfor, at der kun var hævn tilbage som argument. Dette er det eneste argument, der ikke kan afvises (selvom det ikke fører til forsoning), og det har været en chokerende oplevelse at forstå, hvor stor betydning manglen på almen viden har i det amerikanske samfund.

Dine konklusioner er ikke forskellige fra, hvad man ellers kan læse på nettet, men jeg var godt nok chokeret over at læse, at så mange danskere øjensynlig går ind for, hvad amerikanerne gang på gang demonstrerer kun tjener eet formål.
Tak for din mail.
Det er altid rart at vide, at min hjemmeside er til gavn - også selv om det koster et forhold :-)
Held og lykke fremover.
Venlig hilsen
Niels

Date: Wed, 25 Jun 2003 12:30:09 +0200 (CEST)
From: Annnette Bentsen Holmes
E-mail: abh@adslhome.dk

Ang dødsstraf.-Jeg syntes personlig der er ok med dødsstraf.At slå et andet menneske ihjæl er da lig med selv at miste livet.Jeg går ind for øje for øje tand for tand.Dem der sidder på Dødsgangen i de forskellige fængsler i usa,skal helt klart henrettes,hvis der er beviser nok for deres ugerning.Her i Danmark har vi flere som selv skulle dø.for deres ugerning.Hvad hjælper der at sætte dem i fængsel,det er da kun en udgift for staten.Disse udyr af mordere,skal have samme omgang som deres ofre.-ABH.
Tak for din mail.
Venlig hilsen
Niels

Date: Sun, 6 Oct 2002 02:12:56 +0200 (CEST)
From: AnnaMaria Kaalund Ramm Biao
E-mail: Admin@chatline.dk

Kære Niels!
Ja, det ville være vidunderligt,hvis den onde cirkel som du beskriver på din side om dødsstraf i USA,kunne blive brudt.
Når man ser med hvilken lethed, USA henretter sin egen mindre vellidte del af befolkningen,ja selv børn,får man jo lettere ved, at forstå denne stats manglende skrupler ved ,at bombe og dræbe andre landes cevilbefolkninger.
Det gode SKALog VIL vinde.

V.H. AnnaMaria
Tak for din mail.
Venlig hilsen
Niels

Date: Fri, 26 Apr 2002 22:33:05 +0200
From: Marie Louise 15 år
E-mail: memme@mail.tele.dk

Jeg ved godt at jeg ikke er særlig gammel til at deltage i en debat som denne, men dødsstraf vedrøre alle.
Min mening: Døsstraf........... Hvordan kan sådan et stort land som USA være så sygt at have dødsstraf?
Man troede jo (lige inden terrorangrebet mod tårnene) at USA var et vildt sejt sted at komme til!
Men nu er det vildt usejt at ville til USA for et land med dødsstraf er for vagt!
Folk der sidder på dødsgangen burde ikke henrettes men levet næstan helt isoleret, med den tanke om hvad de har gjort, i en celle!
De burde ikke henrettes men de burde FÅ PROF. HJÆLP! Man kan jo tænke at hvis man boede i USA(ell. Kina(eller andre lande med dødsstraf) og der var en der dræbte en fra familien, så er det jo klart at man vil have morderen dræbt...... Det er jo faktisk lidt dobbeltmoral.......

"DØDSSTRAFFEN SKAL AFSKAFFES"
Kommentar fra Niels:

Tak for din mail.
Hvorfor i alverden skulle du ikke være gammel nok til at deltage i en debat om dødsstraf?
Som 15-årig er du jo en af dem, som skal føre samfundet/verden videre, og personligt har jeg stor tiltro til at unge vil kunne gøre det bedre end (vi) gamle.
Mange gamle - eller ældre - som har levet med den kolde krig og måske også med anden verdenskrig, er præget af uforsonlighed og tro på, at alting kan løses med anvendelse af vold og magt - se blot på Bush, som tror at han kan bruge manganvendelse - herunder straf og dødsstraf - til at løse alle verdens problemer.

Det er nok lidt sent at give professionel hjælp til folk, når de er havnet på dødsgangen.
Men man kunne jo eventuelt have gjort det mange år før, fx da de var børn. Langt størstedelen af fangerne på dødsgangen kommer fra dårlige hjem, hvor de er blevet forsømt, mishandlet og misbrugt.
Her kunne samfundet jo eventuelt have grebet ind. Men ser man på Bush' hjemstat, Texas, så er det staten med de fleste henrettelser, staten med de fleste mord, den største kriminalitet - og samtidig den af de amerikanske delstater, som bruger mindst på børneforsorg, bruger mindst på at skaffe ordentlige boliger, bruger mindst på socialhjælp, bruger mindst på kulturelle tilbud til børn og unge.
Det har man nemlig ikke råd til - for man vil meget hellere bruge pengene på at bygge fængsler.

Venlig hilsen
Niels

Date: Wed, 31 Jan 2001 19:28:06 +0100
From: Mads Jensen
E-mail: madsj@odense.kollegienet.dk

Hej Niels Jeg har nu i godt to timer studeret din hjemmeside. Jeg kommer helt sikkert tilbage (sikkert allerede imorgen). Jeg er enig med dig i at dødsstraf er forkert.
En af mine veninder har nok udtrykt det klarest og hurtigst: "Et samfund som er imod drab kan ikke forsvare selv at slå ihjel". Det kan man jo dårligt argumentere imod. Selvom nogle ihærdigt prøver.
Denne mail er således næppe spændende at lægge op på din debatside, da jeg er helt enig med dig. Og så er jeg i øvrigt fuldt ud forstående for hvorfor du netop vælger at fokusere på USA. USA er landet der kalder sig Guds eget land. De har gennem tiden overalt i verden ført sig frem med deres drab med undskyldningen "vi ved bare bedre". Det er kvalmende.

Mht. dit politiske tilhørsforhold vil jeg nok mene at det har noget med dine holdninger at gøre. Ikke at dine holdninger er påvirket af dit politiske tilhørsforhold, men omvendt. Det er svært at forestille sig dig være konservativ eller borgerlig i det hele taget. Dine holdninger er mere dem man hører fra venstrefløjen, og derfor er det vel også der du føler du hører til.

Jeg var inde på Martins side. Det er det bedste af det hele. Specielt digtene. Jeg har kun læst nogle af dem, men de fik tårene frem, og det er sjældent det sker for mig. Det gjorde ondt indeni. Skriv det til Martin, tænker du nok. Det vil jeg også gøre, men først når jeg har læst det hele.

God vind med siden og kampen
Mads Jensen
Odense

PS: Som ægte Springsteen fan varmer det mit hjerte at se ham nævnt i denne forbindelse og også det han blev nævnt for. Jeg ved ikke om du selv er fan af ham. Hvis ikke så få fat i albummet Nebraska fra 1982, det handler meget om fortabte skæbner. Om folk som var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og som nu bøder for det resten af livet.


Date: Wed, 20 Oct 1999 13:58:33 +0200
From: Poul Boisen

Jeg har lige en lille komentar til abort og dødstraffe ; en abort en gerning som man gør for at skåne et lille barn fra at få et dårligt liv ud i fremtiden, og efter min mening så er det en god gerning, men hvad så med dødstraffe? er det så ikke lidt lige som om at man "reder" forbryderen fra et forfærdeligt ophold i fængsel resten af hans liv, eller hva`?
Jeg synes det er svært at tage stilling til om dødstraffe er en god ide, men jeg nok imod det.
Kommentar fra Niels:

Jo, sådan kunne man da godt se på det - hvis alternativet absolut skal være fængsel på livstid.

Men hvis henrettelsen skal opfattes som udtryk for næstekærlighed til den dømte, var det måske en idé at spørge ham, hvad han kunne tænke sig.

Venlig hilsen
Niels

Date: Wed, 13 Oct 1999 10:46:15 +0200
From: "Anders Nyborg"

Hej Niels!
Hvorfor er det lige USA der står for tur?
Hvad med dødsstraffen i bl.a Kina og i de arabiske lande?
Vi har en modbydelig tendens til, at nedgøre USA i alle tænkelige sammenhænge, på trods af, at det faktisk er det land i verden der yder den største indsats, når det gælder om at skabe fred i verden.
Hvis man tager et land som Kina, så ser jeg da et langt større problem hvad angår dødsstraf.
Man har set eksempler på folk der er blevet henrettet for at stjæle en cykel! - er det fair?
Hvad angår dødsstraffen i USA er der selvfølgelig ting der kunne forbedres - helt sikkert, men det gælder i særdeleshed også andre lande.
Det jeg gerne vil påpege er, at det ikke er fair kun at tale om dødsstraffen i USA - du skal have alle lande med, der praktisere denne form for afstraffelse.
Bare fordi USA er et åbent og frit land behøver de ikke være de største skurke i denne sammenhæng.
Om jeg selv går ind for dødsstraf?
Ikke i Danmark - hvad angår USA, Kina, de arabiske lande og andre der praktisere denne form for straf kan jeg kun sige, at det er op til de enkelte lande hvorvidt de vil gøre brug af dødsstraf.
Og stop så den nedgørelse af USA. Hvis du vil bekæmpe dødsstraffen er det fint, men gør det globalt alt andet er hyklerisk!
Kommentar fra Niels:

Du er meget velkommen til at læse min begrundelse på forsiden for at jeg har valgt at beskæftige mig med dødsstraffen netop i USA, jeg gider nemlig ikke gentage den for dig.

Iøvrigt respekterer jeg ikke andre landes ret til at bestemme, om de vil henrette mennesker. Menneskerettigheder er ikke et nationalt, men et internationalt anliggende.

Jeg har aldrig hørt om at man har henrettet folk i Kina for at stjæle en cykel, men jeg har hørt utallige eksempler på folk, som er havnet på dødsgangen i USA ikke fordi de var skyldige, men fordi de ikke havde råd til en effektiv forsvarer.

Venlig hilsen
Niels

Date: Sun, 21 Dec 1997 00:19:19 +0100
From: Michael Petersen
Organization: Aalborg University

Hej med dig!

Du har da vist ikke rigtig fattet noget af det hele hva'?!
Det handler da ikke om hvorvidt man kan sænke kriminaliteten eller rehabilitere en flok kriminelle når amerikanerne i flere stater går ind for dødsstraf. Det er da fordi man som samfund må vise konsekvens og straffe de som overtræder de love folket har fastlagt. Det kan da være skide ligemeget om en fyr der har myrdet ti børn kan få et ordentligt liv uden kriminalitet, sålænge man viser ofrenes pårørende at samfundet ikke tolererer sådanne handlinger. Lad os nu sige at din 6-årige datter bliver voldtaget, myrdet og parteret samtidig med at dine to 8-årige drenge tvinges til at se på - tror så også du ville være i humør til at tilgive?! Tror du ikke du ville have lyst til at flå gerningsmanden i tusind stykker med dine bare næver?
Du fatter ikke situationen fordi du aldrig har været i den vel - prøv at overvej det...
(Du tilhører sku' nok også en eller anden religøs sekt gør du ikke? Og tror på en almægtig gud og så videre... - wake up and face the realities!)
Kommentar fra Niels:
Tak for brevet
Først vil jeg sige, at hvis dine universitetsstudier levner dig tid til det, ville det nok være en god idé at du læser, hvad jeg har skrevet på websiden. Så ville du finde svar på det, du skriver.
Jeg har muligvis ikke fattet en pind af det hele, men blot henholdt mig til, at amerikanske tilhængere af dødsstraffen - politikere såvel som andre - gang på gang begrunder dødsstraffen med ønsket om at reducere voldskriminaliteten.

Som du ville have vidst, hvis du havde haft tid til at læse websiden, hedder den "Bekæmp dødsstraffen i USA". I navnet ligger der, at den beskæftiger sig med statens sanktioner over for forbrydere, og altså ikke med ønsket om selvtægt, som du skriver om.
Spørgsmålet om, hvordan jeg ville reagere i en situation, som den du beskriver, har jeg besvaret andetsteds på denne side, som du også er vekommen til at læse, hvis du får tid.
Jeg har svært ved at se, hvorfor mit eventuelle tilhørsforhold til en religiøs sekt skulle være relevant for denne diskussion. De fleste - også universitetsfolk - finder argumenter vigtigere i en diskussion end diskussionsdeltagernes politiske og religiøse tilhørsforhold.

Jeg tror ikke på en almægtig gud, men på almindelig sund fornuft. Men det er måske endnu værre?

Venlig hilsen
Niels

Date: Sun, 16 Nov 1997 19:18:45 -0800
From: Bjarne Sommer
E-mail: sommer@kampsax.dtu.dk

Hej Niels
Det er ikke kun USA der bruger dødsstraffen, som løsning på sociale problemer.
Løsningen bliver brugt hver eneste dag i Danmark, nemlig ved abort. Abort er jo en slags dødsstraf, man fratager et menneske retten til at leve.
Her er bare ingen dommer eller nævninge, kun en undskyldning om at et foster endnu ikke er et menneske.
Aborten berettiges af at forældrene ikke vil/kan være ordentlige forsørgere, om undskyldningen så er dårlige levevilkår, økonomi eller for ung til at være mor/far.
Man er bange for at børnene bliver socialt belastede, med risiko for at blive kriminelle og i værste fald voldtægtsforbrydere og mordere.
Så hvorfor ikke slå dem ihjel før de bliver født og spare dem for et "dårligt" liv?
Hvad mener du om aborten, den alternative form for dødsstraf?

Med venlig hilsen
stud.polyt.
Bjarne Sommer

P.S. Jeg er stadig selv usikker på dødsstraffens og abortens berettigelse. En debat kan gøre én mindre usikker, men jeg tvivler på at man nogensinde finder en sort/hvid løsning.
Kommentar fra Niels:
Jeg mener, at abort bør undgåes fordi den ofte er årsag til psykiske problemer for kvinden bagefter.
Jeg mener også, at der kan være situationer, hvor kvinden ikke har andre og bedre valg - f.eks. af økonomiske og sociale grunde - og at abortmodstanderne burde gøre noget for at løse disse problemer i stedet for at moralisere over for kvinder, som får abort.

Og så mener jeg, at det er noget grusomt vrøvl at kalde abort for en alternativ form for dødsstraf.

Venlig hilsen
Niels

From: Bjarne Sommer
Date: Sat, 8 Nov 1997 17:51:51 -0800

Hej Niels

Jeg er en sindssyg psykopat, som har voldtaget, tortureret og dræbt din datter. Jeg blev fanget og du er min dommer. Bestem nu hvad der skal ske med mig!

Efter psykologisk behandling, fængsel eller hvad du nu vil dømme mig til, er du så sikker på, at jeg ikke er i stand til at dræbe igen, måske vil jeg dræbe din kone.

Med venlig hilsen
Bjarne Sommer
sommer@kampsax.dtu.dk
Kommentar fra Niels:
Hvis du har voldtaget, tortureret og dræbt min datter, skal jeg jo næppe være din dommer.
Heldigvis. For jeg ville formentlig ønske, at du blev pisket, kastreret, skåret i strimler, druknet og hvad jeg ellers kunne finde på at grusomheder.
Sådan tror jeg, at de fleste ville reagere umiddelbart, hvis de kom i denne situation.
Men heldigvis lever vi i et civiliseret retssamfund, hvor det bliver en dommer (eller nævninge) og ikke mig, der skal dømme.
Og forhåbentlig vil jeg få hjælp til at komme mig over tabet. Og det gør jeg ikke ved at udsætte dig for ovennævnte behandling.
I forbindelse med diskussionen om straffe begrundes ønsket om strengere straffe ofte med "hensynet til ofrene".
Men intet tyder på, at selv den mest bestialske straf hjælper pårørende til ofre med at komme over deres tab - tværtimod.
Jeg har ofte set (amerikanske) pårørende til ofre udtale, at det, som bragte dem over deres krise, var at det lykkedes dem at tilgive gerningsmanden.
Jeg har ganske vist også set pårørende udtale, at de glædede sig over at have haft mulighed for at overvære drabsmandens henrettelse - men jeg har aldrig hørt, hvordan de havde det senere - altså om det virkelig hjalp dem. Og jeg tvivler.
Du spørger, hvad der skal ske med dig efter at du har udstået din straf.
Svaret afhænger da fuldstændig af omstændighederne.
Men der er vel også andre faktorer, som gør min kones liv usikkert. Og vi kan vel ikke elimenere dem alle? Så skulle Hans Engell vel også spærres inde så vi ikke risikerer, at han kører hende ned i en brandert - eller hvad?

Date: Mon, 20 Oct 1997 13:50:34 +0200
From: Tønder Handelsskole
Hej
Mit navn er Marianne Christensen og jeg er 18 år og må give dig ret i alt det du skriver.
Jeg går på Handelsskole i Tønder og er nu ved at lave et projekt om dødsstraf i USA og jeg syntes at denne homepage er en af de bedste jeg har set om kampen mod dødsstraf.
Tak for en homepage der er værd at læse.
Den man du omtaler der blev henrettet at Bill Clinton for at han kunne vinde valget hed Rickey Rector.
Venlig hilsen Marianne
Kommentar fra Niels:
Tak for oplysningen - og for rosen.
Du kunne jo eventuelt sende dit projekt, så jeg kunne anbringe det her på websiden.
Venlig hilsen
Niels

From: Per Draker
E-mail: draker@post7.tele.dk
Date: Fri, 17 Oct 1997 11:23:34 +0200

åh lille niels you aint seen nothing yet - hvis samfundet ikke indfører dødsstraf, så indfører vi den bare selv.
Det tror jeg gerne
Niels

From: JOHNNY JENSEN
Date: Mon, 13 Oct 1997 22:56:57 +0100

Hejsa.

I forbindelse med denne debat vil jeg gerne have lov at lufte nogle holdninger til dødsstraffen:

Til en begyndelse vil jeg sige at jeg ikke ville have noget imod dødsstraf under særlige omstændigheder. Det jeg mener er at samfundet tit kan være bedre tjent med at "eksludere" visse personer fra samfundet: Personer som har begået så brutale, ondsindede og utilgivelige handlinger som rovmord og terrorisme af særlig sindssyg karakter. I disse særlige og enkeltstående tilfælde skal samfundet have et våben; dødstraf. Det er ikke rimeligt at to børn som måske har oplevet deres mor blive voldtaget og myrdet, skal vokse op og vide at morderen formentlig lever en relativ "bekvemmelig" tilværelse på samfundets regning! - I Danmark endda med tv-stue og billardborde.

Samfundet burde ikke - skal ikke - acceptere eller anderkende tilstedeværelsen af så sindsyge personer - med tanken om at selvsamme personer endnu engang går ude på gaden blandt os andre!!

Med venlig hilsen
Johnny Jensen, jensendk@get2net.dk

Date: Sun, 5 Oct 1997 00:51:08 +0100
From: OLE SIGAARD
E-mail: ole.sigaard.@get2net.dk>

Dødsstraf har ikke nogen præventiv virkning, man kan jo kun dø en gang, så der er ingen forskel på om du dræber 1, 2 eller 50.
En henrettet kan ikke bringes til live , når den rigtige drabsmand findes ved et tilfælde måske 10 år efter. Kan du huske, hvor du var for et halvt år siden på ethvert af døgnets tidspunkter, og kan du haske alle dem du så og hvem du ikke så.
Nå ikke! Jeg kan heller ikke derfor er også jeg imod dødsstraf...

Date: Wed, 01 Oct 1997 13:47:38 +0100
From: dorthe andersen

Hej Niels

Det er alletiders hjemmesider du har lavet vedr. dødsstraf, det er noget af det bedste jeg har set. Jeg er selv meget engageret (i Thomas J.
Miller El's kampagne og AI's Aktionsgr. mod Dødsstraf) og Lene Pantawapirom har fortalt om dig og sendt mig noget af dit hjemmeside-materiale.
Jeg ville også høre om du kan lave et link til Thomas' kone Dorothy J.
Miller El's hjemmeside om sin mand, som ligger på adressen:

http://www.lcc.net/~five/index.html
På forhånd tak!
Bedste ønsker i kampen!
Dorthe
Tak - link'en er lagt ind.
Venlig hilsen
Niels

Date: Tue, 23 Sep 1997 09:27:04 +0200
From: helena bjerggaard <97hb@ske.infogrindsted.dk>

jeg er både for og imod dødsstraf. Jeg er for hvis man kan bevise hundrede procent at det er den rigtige m/k man har fat i.
De skal selvfølgelig have gjort noget alvorligt, f.x. voldtægt,mord,incest og pædofilisme. Der skal ikke være dødsstraf for at begå indbrud, men er det noget der er overlagt, så går jeg ind for dødsstraf.
Men at indføre dødstraf i Danmark, mener jeg ikke man skal. På den anden side,så er vores retsystem noget ...., det kan godt betale sig at være kriminel i Danmark, for der er ikke noget der hedder : En hård dom.
Nakomaner, pusher, ungdoms kriminelle har det godt her. Der skal fandme meget til før de kommer ind og sidde.
Det væreste er den måde de behandler voldtægt på, de får tre år og med god opførelse er de ude om et.....
Det er forkert.
Måske ikke dødsstraf, men livsvarigt fængsel. Vores livstid er på 16 år, det er for lidt. Livstid er livstid. Mord, voldtægt, incest,børnemishandling også vidre skal ha samme straf som Palle. Men de skal ikke i et åben fængsel.
Jeg mener heller ikke Palle skal ud igen, han har fået en dom sådan er det den må han sidde ud. Det danske ret system er for dårligt, det er let at undvig en dom, og det skal der gøres noget ved mener jeg. Jeg ved at hvis jeg blev slået ihjel ville min far, mine venner , min kæreste gøre alt for at finde den person, og slå ham ihjel.
Det ville alle....Ville du ikke????

Min e-mail er: 97hb@ske.infogrindsted.dk
Hvis du får lyst til at skrive.
Venlig hilsen Helena Bjerggaard.
Kommentar fra Niels:

Jo, jeg ville sikkert få en gevaldig lyst til at få hævn. Derfor er jeg glad for, at vi har et civiliseret retssystem, som tager sig af sagen i stedet for at overlade det til mig.
Det tror jeg, at både jeg og samfundet er bedst tjent med,

Venlig hilsen
Niels

Date: Wed, 03 Sep 1997 13:32:41 -0700
From: Sisse Jensen
E-mail: sije01@bohr.hny.dk

jeg synes i gør en god indsats for det her med dødsstraf det er en meget sørgelig ting
men den er nok oså god i sidste ende.
jeg er for dødsstraf og jeg ved ikke hvorfor for jeg synes det er forkert at slå folk ihjel.
jeg går i skole og der har vi om det så det er meget interessant

hilsen sisse
email: sije01@bohr.hny.dk
Kommentar fra Niels:

Hej Sisse, Tak for brevet

Jeg kan godt forstå, hvis du ikke rigtig kan finde ud af, hvad du skal mene om dødsstraf.
Med al den vold, vi oplever, er det måske nok forståeligt, at nogle bliver desperate for at finde en løsning og så griber til f.eks. dødsstraf.
Der er jo også nogle forældre, som ikke kan styre deres børn og så i desperation tyer til at slå dem.
De ved nok godt, at det ikke hjælper, at det måske tværtimod gør det hele værre. Men i deres desperation føler de, at de må gøre et eller andet.
For mig at se er det det samme, man gør i USA.
Alle undersøgelser tyder på, at dødsstraffen ikke hjælper på kriminaliteten, måske tværtimod, men tilhængerne af dødsstraffen føler åbenbart, at så har de da gjort noget.

Du skriver også, at du synes, det er forkert at slå folk ihjel.
Men mener du så, at der alligevel er nogle situationer, hvor man godt må?
Hvis man har et princip, skal man så ikke holde fast i det, altid?
Eller er principper bare noget, man har, når man går til gudstjenester og ved andre højtidelige lejligheder?

Jeg kan godt se, at det ikke er nemt at være barn og skulle tage stilling til sådanne spørgsmål.
Men før eller siden, Sisse, bliver du jo voksen, får stemmeret og bliver en del af demokratiet.
Og demokratiet forpligter os allesammen til at tage grundig stilling til væsentlige spørgsmål som f.eks. dødsstraffen.

Jeg ved godt, at mange voksne vil sige, at det jo ikke er dem, som slår folk ihjel, og at det ikke foregår her i Danmark, så de ikke har nogen indflydelse på det.
Men efter min mening har vi alle et medansvar - uanset om vi bor i USA eller Danmark.
Hvis man er tilhænger af dødsstraf, behøver man selvfølgelig ikke at gøre noget - det går jo meget godt med at tage livet af folk derovre.
Men hvis man er modstander, har man efter min mening en moralsk forpligtelse til at slås mod dødsstraffen, også som dansker.

Så jeg synes, du må se at få nogle flere diskussioner med din lærer eller andre om det, så du kan få en mere klar holdning til det inden du bliver voksen - enten for eller imod.
Og du er meget velkommen til at komme med flere kommentarer her. Også gerne spørgsmål, som jeg skal forsøge at besvare.

Venlig hilsen
Niels

Date: Sat, 23 Aug 1997 21:55:47 +0200
From: Kaare Gram
Gram@nybro.dtu.dk

Jeg støtter din holdning vedrørende dødsstraf.
Jeg mener ikke at samfundsproblemer vedrørende mord og anden kriminalitet løses lettere ved tilstedeværelsen af dødsstraf.
Jeg har selv diskutteret sagen med andre personer. Jeg har hørt det argument, at straf alligevel er et udtryk for hævn og dødsstraf derfor vil være et godt regulerende instrument i et civiliseret samfund.
Dette argument er jeg uenig i. Jeg mener, at straf er nødvendig for at regulere et samfund, idet kriminalitet nødvendigvis må have en konsekvens for den, der begår den.
Hvis straf udvikler sig til at være hævn, vil det, efter min mening, få store og uoverskuelige konsekvenser. En videreførelse af dette argument, vil være en retfærdigørrelse af selvtægt i de tilfælde, hvor det offentlige ikke formå at straffe en tilsyneladende skyldig person. Det vil meget hurtigt føre til en tilstand, hvor eksekvering af straf. sker efter jungleprincippet, hvilket ikke er det man forstår ved et civiliseret samfund.

Jeg er imidlertidig ikke enig i, at alene frygten for straf er tilstrækkelig, uanset om vil taler om en arbejdsgiver eller en lønmodtager.
Jeg mener en eksekvering af straf er nødvendig, idet almindelige menneskers retsfølelse og hermed respekt for loven langsomt vil forsvinde, hvis kriminalitet ikke fik nogen konsekvens for den kriminelle.
Desuden mener jeg også, at den danske lovgivning er for blød i voldstilfælde.
Jeg vil ikke blot kræve kræve længere straffe, idet jeg mener det er perspektivløst og som man ser, fra den politiske debat i USA, vil der altid være mennesker, som kræver længere straffe uanset deres nuværende længde.
Men jeg mener, at man skal passe på med, ikke blot at læne sig tilbage og sige at længere straffe alligevel ikke hjælper. Det er hele tiden nødvendig, at vurdere, om hvorvidt de nuværende straffe har den rette størrelse.

En kommentar er velkommen.

Tak
Kåre Gram
E-mail: Gram@Nybro.dtu.dk
Kommentar fra Niels:

Hej Kåre
Tak for brevet

Jeg kan ikke forstå det argument, du har hørt - "at straf alligevel er et udtryk for hævn og dødsstraf derfor vil være et godt regulerende instrument i et civiliseret samfund"

Man siger normalt, at straf har en kriminalitetsforebyggende effekt og/eller en hævneffekt.
Den første er en effekt på potentielle kriminelle, mens den sidste - hævnen - skulle have en effekt på den øvrige befolkning, herunder ofrene - nemlig at hævnen skulle gøre dem mere tilfredse.

Men jeg forstår ikke, hvad det skulle have at gøre med "et godt regulerende instrument i et civiliseret samfund"...??

Venlig hilsen
Niels

Mon, 04 Aug 1997 11:12:45 +0200
From: Datastuen
E-mail: datstue2@stofanet.dk

hej.
Jeg kunne godt tænke mig at vide om du er/har været kriminel, og til hvilken side du hælder politisk set, da det nok har indflydelse på din holdning til dødsstraf el. straf i al almindelighed.

Selv synes jeg det er iorden med straf her hjemme, da jeg af princip mener at man skal straffes hvis man gør noget ulovligt. Enig?

Med hensyn til dødsstraffen er det på nogen punkter ok:

Hvis man selv har dræbt/myrdet en uskyldig person og drabsmanden tilstår er det ok at han skal straffes evt. med dødsstraf, men hvis politiet er i tvivl fordi der evt er beviser både for og imod er jeg lidt i tvivl.

Hvad med dig?

Vær venlig at besvare mine spørgsmål, og kom med dine holdninger.
Jeg slynger ikke om mig med love og andre jura finesser da jeg kun går i folkeskolen, men svar alligevel.

Tak.
Daniel Nielsen.
Email: godthjaelp@hotmail.com
Kommentar fra Niels:

Hej Daniel
Tak for brevet
Jeg har nu lidt svært ved at se, hvorfor det er relevant om jeg er/har været kriminel og hvad mit politiske ståsted er - jeg synes, at folks argumenter er vigtigere.
Men ok: Ud over at køre på cykel på fortovet og i fodgængerovergange og sommetider uden lys er jeg ikke kriminel. Og jeg har heller ikke været det, bortset fra at jeg ligesom formanden for det konservative folkeparti har kørt spritkørsel i min barndom - dog kun på motorcykel.
Politisk hører jeg hjemme i omegnen af Enhedslisten, som jeg tidligere har været medlem af.

Jeg tror principielt ikke på at man kommer ret langt med straf, men erkender, at det er nødvendigt at straffe, sålænge man ikke gør tilstrækkeligt for at forebygge, at folk begår kriminalitet.
Men jeg mener ikke, at der er rimelighed i den måde, man straffer forskellige former for lovovertrædelser på.
For eksempel kan jeg ikke forstå, hvorfor en arbejdsgiver, som for at spare slækker på sikkerhedsforanstaltningerne for sine medarbejdere, slipper med en bøde, når en af dem dør eller bliver lemlæstet af det - mens man får fængselsstraf, hvis man tilføjer en person de samme skader med en kniv eller med næverne.
Man kunne endda forestille sig, at truslen om straf ville have større effekt på virksomhedsejeren, når han skal tage stilling til, om han vil spare på sikkerhedsforanstaltningerne - mens voldsmanden som regel er i en tilstand af ophidselse, så han overhovedet ikke tænker på de retslige konsekvenser af sin forbrydelse.

Efter min mening er der intet, der kan undskylde brugen af dødsstraf.
Den er moralsk forkastelig, og intet tyder på, at den er bedre til at forebygge vold end f.eks. livstidsstraf - tværtimod tyder meget på det modsatte - det kan du bl.a. læse i nogle af artiklerne på denne webside.
Og hvis man kun blev idømt dødsstraf efter en tilståelse, var der næppe mange, som ville tilstå et mord, tror du?

Jeg håber, jeg har svaret på dine spørgsmål - ellers er du velkommen til at skrive igen.
Venlig hilsen
Niels